Blog

Wat is goed om te weten over juni?

In juni begint de zomer en dus Pitta seizoen waardoor Pitta dosha snel geprovoceerd kan worden door de hitte. Woede, frustratie en prikkelbaarheid sluipen makkelijk in als Pitta oververhit raakt. Zorg ervoor dat jouw dorst en honger snel gelest wordt en vermijd verhitte onderwerpen, vooral rond het middaguur.


Juni in je lichaam


Vooral de hitte en vochtigheid van de vroege zomer vormen een uitdaging voor Pitta- Kapha-personen. Zo benauwd als het buiten is, ervaart je lichaam van binnen hetzelfde "weer". De warmte en het vocht die van nature aanwezig zijn in de Pitta- en Kapha-constituties leiden in juni tot zwelling en wallen. Warmte verwijdt de bloedvaten, waardoor bij Kapha-personen water wordt vastgehouden. 


Als het weer echt heel warm wordt, haalt juni het laatste beetje water uit het lichaam. Hoewel Vata's droogheid ervoor zorgt dat ze bijzonder vatbaar zijn voor uitdroging, moet iedereen rekening houden met de inname van water en de elektrolytenbalans. Ook al is er veel hitte en vocht in de lucht is, stroomt het zweet makkelijk uit je poriën als je onder de brandende zon staat. Zorg ervoor dat je water bij de hand hebt en drink als je dorst hebt. Onderdruk de drang om te hydrateren niet! 

Sommigen overdrijven dit en slurpen de hele dag water. Dit verzadigt het lichaam, overwerkt de nieren en verzwakt de spijsvertering. Het maakt de maag ook zwaar. Let in plaats daarvan op de dorst van jouw lichaam zodra deze opkomt en drink dan.


Uitputting, uitdroging en een overbelaste lever kunnen je slapeloos maken en een rusteloze geest geven. Als je merkt dat je aan het woelen en draaien bent, herstel dan je elektrolyten met een elke dag een beetje keltisch of himalaya zout in je drinkwater toe te voegen.  Zoetzure bessen zoals bosbessen kunnen ook het bloed en de lever koelen terwijl ze jouw spijsvertering verlichten.


Bij Pitta-personen put de hitte de lever grondig uit. Een overbelaste lever is mogelijk ook niet in staat om gifstoffen te verwerken. Deze gifstoffen worden vervolgens door de huid vrijgegeven en veroorzaken huiduitslag en acne. Houd je lever koel met bitters zoals aloë vera en bittere groenten. 

Je ogen spoelen en je gezicht besprenkelen met rozenwater kalmeert zachtjes je lever.


Kapha's kunnen tijdens de zomerse hitte zich lusteloos en zwaar voelen. Kaphas zou er verstandig aan doen om de voorkeur te geven aan verkoelende diuretica zoals komijn-, koriander- en venkelthee, kamille en munt.


Voor Vata's is het eenvoudig: vocht + warmte = gelukzaligheid. De zomer is de favoriete tijd van het jaar voor de meeste Vata-mensen, die het hele jaar hebben gewacht om hun extraverte karakter te uiten op zomerfestivals. Met alle activiteit en stimulatie moeten ze oppassen dat ze zichzelf niet verwaarlozen. 

Vata loopt het meeste risico op uitdroging door hitte. Vata-individuen die zichzelf goed gehydrateerd houden en hun routine in de zomer temperen, zullen genieten van een uitstekend en griepvrij najaar.


Routine


Het is ideaal om te eten in de koelere uren van de vroege ochtend en de late avond. De lunch, tijdens de heetste tijd van de dag, mag in deze tijd van het jaar licht zijn. Eet licht verteerbare, eenvoudige maaltijden. Eet licht in de hitte. Spijsvertering (agni) is eigenlijk het laagst in de zomer, omdat het meeste overtollige bloed voor de spijsvertering naar de huid gaat. Het lichaam werkt om de warmte uit de kern naar de ledematen te duwen om koel te blijven. Als jouw gezicht rood is door de zomerse hitte, is dit een teken dat je mogelijk niet genoeg bloed beschikbaar hebt voor de spijsvertering. Koel in dat geval af voordat je gaat eten.


Voeding voor juni


Houd jouw voeding in juni simpel, koel en licht. Eenvoudige suikers, die je in het fruit kan vinden, kunnen de uitputting in de zomer aanvullen. Vruchten zoals magnesiumrijke bananen vullen de elektrolyten aan. Bessen helpen het lichaam te ontgiften en warmte van lever verwijderen. Ananas, pruimen en watermeloen verfrissen en koelen terwijl ze de ontsteking afweren die het zwoele zomerweer oproept. Zelfgemaakte ijslolly's met deze balancerende vruchten zijn misschien wel de perfecte zomertraktatie.


Over het algemeen om de hitte te verslaan, geef je de voorkeur aan zoete, bittere en samentrekkende smaken. Niemand wil in deze tijd van het jaar koken op een hete kookplaat en dat hoeft gelukkig ook niet. Koele, verse salades en smoothies zijn in deze tijd van het jaar populair, omdat bittere groenten zoals witlof, rucola, andijvie en snijbiet de leverhitte en Pitta dosha verminderen. Koriander is de beste vriend van een Pitta-persoon - bedek je gerechten royaal met zijn koelte. Kool en venkel zijn zowel samentrekkend als verkoelend, perfect voor je salades en bij de barbecue. Komkommer is sappig, licht, koel en bitter - een perfect zomerdiureticum voor Kapha en koelmiddel voor Pitta.


Smoothies zijn een zoete, verfrissende manier om te rehydrateren. Ze zorgen voor een snelle maar toch bevredigende middagmaaltijd als het te warm is om te koken. Houd je smoothies simpel met vijf ingrediënten of minder. Hoewel je smoothie misschien boordevol superfoods zit, wil dat nog niet zeggen dat je het ook echt kunt verteren. De spijsvertering is eigenlijk het zwakst in de zomer en vooral rond de middag. 


Zoete, zure en zoute dranken verfrissen je uitgedroogde lippen en kunnen bij warm weer een hemelse balsem zijn. Voeg ook een snufje zout, een 1/2 theelepel suiker en een partje limoen toe aan je water. Schud het vervolgens door elkaar om een zelfgemaakte limonade te maken die je elektrolyten zal aanvullen, je energie zal herstellen en je geest zal verlevendigen. Kokoswater is vooral verkoelend en ook een geweldige manier om elektrolyten aan te vullen. Nippen aan zoete dranken zoals cranberrysap of rozenwaterlimonade kan je helpen koel en heerlijk gehydrateerd te blijven. Het is ook een geweldige tijd voor zomerthee met wrange kruiden zoals hibiscus of verkoelende aroma's zoals munt.


Eet samentrekkende middelen zoals peulvruchten, granaatappel en rauwe groenten die slappe weefsels kunnen verstevigen en verkoelen door de zomerse hitte. Alles wat rijp is en te koop is bij de boeren, is optimaal om in juni te eten. Geniet van licht verteerbare eiwitten zoals zoete erwten, sperziebonen, witte vis en quinoa.


Maagzuur komt veel voor in deze tijd van het jaar, vooral rond het middaguur wanneer de spijsvertering verzwakt is door de hitte. Het kan het beste worden voorkomen door zware vetten en koolhydraten te vermijden die de spijsvertering bij warm weer overbelasten. Deze kleverige voedingsmiddelen verstoppen je lymfe en lever. Kies in plaats daarvan voor kleine hoeveelheden verkoelende vetten zoals kokosolie en avocado.


Vermijd pittige smaak of compenseert het met verkolende ingrediënten zoals fruit, groenten en voornamelijk kokoswater of kokosmelk, omdat het het hart en het bloed stimuleert, die al al verergerd is door de zomerse hitte. Dit betekent dat meeste verwarmende specerijen moeten worden vermeden, met enkele speciale uitzonderingen zoals venkelzaad, kardemom en koriander.


Vermijd gefermenteerde producten. Voedsel wordt in juni zuur en bederft snel. Bacteriën fermenteren voedsel ook snel in de buik. Pitta-opwekkende voedingsmiddelen zoals alcohol en gisten zijn vooral verzwarend en oververhit in de zomer. Juni is al uitbundig zonder de alcohol, dus probeer ook andere drank te nuttigen, die heerlijk verkoelt en geen alcohol bevat.


Vindt je het interessant om te lezen over de kennis van Ayurveda een zou je nog meer willen weten? Kom op mijn kookworkshop en ontdek deze fascinerende wereld van het werking van elementen. Je leert te begrijpen welke rol de elementen spelen in jouw lichaam en je geest en ook om je heen. Je leert ook de eigenschappen van voedsel en de energetische werking op je waardoor je jezelf in balans kan houden en je kookt een aantal heerlijke Ayurvedische gerechten die afgestemd zijn op het seizoen. Voor meer informatie en aanmelding kijk hier


door alena.iknatuurlijk 14 mrt., 2024
Harmonieuze huwelijk met Ayurvedische wijsheid
door alena 30 jan., 2024
Het belang van Ayurvedische detox
door alena 17 jan., 2024
Het geheim van granen.
door alena 07 jan., 2024
10 voordelen bij het gebruik van Appel cider azijn
Wat is belangrijk om te weten over december?
door alena 03 dec., 2023
Wat is belangrijk om te weten over december?
door alena.iknatiurlijk 02 nov., 2023
Wat is belangrijk om te weten over november om gezond te blijven.
door alena.iknatuurlijk 01 okt., 2023
Wat heb je nodig hebt in oktober om in balans blijven.
door alena.iknatuurlijk 02 jul., 2023
Wat is belangrijk om te weten over juli?
door alena.iknatuurlijk 21 mei, 2023
Wat kun je doen om veroudering tegen te gaan?
door alena.iknatuurlijk 30 apr., 2023
Wat is belangrijk om te weten over mei?
Meer posts
Share by: