Blog

Wat is belangrijk om te weten over december?

December

is de donkerste maand van het jaar maar gelukkig schittert ze met de fonkelende lichtjes, kaarsjes, feestelijke versieringen en de sprankelende sfeer van vieringen en samenzijn. In deze dagen, die uitdagend zijn voor ons lichaam en onze geest, kunnen we dan ook extra genieten van zware, zoete en vette voedsel. Dat is precies wat we nu nodig hebben om in balans te blijven. 


Als ik het heb over zwaar, zoet en vet, bedoel ik natuurlijk gezonde voedsel zoals zelfgemaakte stoofpotten, eigen gemaakte brood, goede kazen, zelfgemaakte taarten, ghee en nog meer. Een zelfbereide maaltijd is dan een heerlijke manier om van het seizoen zorgeloos te genieten, mits je genoeg blijf bewegen! 


Ga tussen de middag naar buiten, zelfs als het maar voor 15 minuten is. Dans, wandel, doe yoga, pilates, of zoek wat uitdagende workout filmpjes. Al deze activiteiten brengen je bloed in beweging, stimuleren je stofwisseling en verbeteren je humeur. Wat je ook leuk vindt, zoek een manier om regelmatig te bewegen, zelfs als het binnenshuis is!


Het is ook de tijd die gevuld is met familiebezoekjes. De uitdagingen en beloningen van familiedynamiek kunnen het beste en het slechtste in iedereen naar boven brengen. Onthoud, elk dierbaar lid van je familie biedt een belangrijke kans

voor liefde, waardering en zelfs zelfreflectie - vooral degenen die je gek maken!


December in het lichaam

In de winter komen griep en verkoudheden vaak voor omdat jouw lichaam de bloedstroom naar het ademhalingssysteem bij koud weer vermindert. Zo zorgt jouw lichaam voor het vasthouden van lichaamswarmte.

Je longen zijn niet altijd goed voorbereid op plotselinge inspanning nadat je naar buiten stapt. Laat je lichaam acclimatiseren voordat je haastig vertrekt. Als je kou voelt en een samentrekkende pijn in je longen bij het inademen,

zijn je longen te koud en extra vatbaar voor luchtweginfecties. Adem door je neus en draag een sjaal.


Om je sinussen warm te houden, zwellen neusholtes op wanneer ze worden blootgesteld aan lage temperaturen. 

Deze warmte is essentieel voor de immuniteit. Lage temperaturen maken het immuunsysteem van de sinussen inactief.

Je lichaam compenseert dat met een loopneus om bacteriën uit het systeem te spoelen.


De huid kan droog, bleek en dof zijn in de winter vanwege vaatvernauwing naar de huid toe. Handen en voeten kunnen er levenloos uitzien doordat je lichaam de bloedstroom naar deze gebieden bij koud weer vermindert.

Om je huid te beschermen blijf jezelf regelmatig masseren met sesamolie. Olie helpt ook om warmte vast te houden,

waardoor je je warmer voelt en je immuunsysteem sterk blijft.


Ga rond 22.00 uur naar bed, en om ervoor te zorgen dat jouw darmen geen overuren maken terwijl je slaapt, eet niet na 20.00 uur. Zorg ervoor dat je een warm ontbijt eet voordat je de kou in gaat. Drink de hele dag warm water, want het is verwarmend, hydraterend en mild reinigend. 

Naarmate de dagen korter en kouder worden is het verleidelijk om af te zien van lichaamsbeweging. Ondanks dat blijf toch enige vorm van beweging in jouw routine houden om te voorkomen dat de rijke bloed stagneert en dat de donkere dagen je neerslachtig maken.


Dit is de tijd van het jaar om je immuunsysteem te beschermen door warm en geïsoleerd te blijven. Het hoogtepunt van de winter is een tijd waarin zowel Vata als Kapha makkelijk verstoord worden door de aanhoudende kou. Warmte is het enige gemeenschappelijke middel tussen beide!


Vata in december

Vata-types blijven nog steeds vatbaar voor uitdroging, omdat koude lucht minder vocht vasthoudt en ervoor zorgt dat je vaker moet plassen. Zoethoutwortel is zoet en verzachtend. Het kan helpen om weefsels vochtig te houden. Drink het in een kruidenthee met een snufje kaneel terwijl je bij het vuur zit om te voorkomen dat je uitdroogt.


Spieren kunnen gespannen en verkrampt zijn in deze tijd van het jaar terwijl zeje lichaam beschermen tegen de bijtende kou. Je moet harder werken om je spieren soepel te houden. Spierkrampen kunnen vaker voorkomen in de nek, schouders en voeten. Houd jezelf soepel door af en toe pijnlijke spieren te masseren met magnesiumolie.


Pitta in december

Pitta-types verwelkomen de verfrissende koude lucht. Ze merken wel op dat hun eetlust nog sterker is dan normaal. Zorg ervoor dat je op tijd eet om vermoeidheid te voorkomen! Hoewel de kou en duisternis Pitta in balans brengen, is hun neiging om tot 's avonds laat door te werken vooral schadelijk tijdens de duisternis van december. Het lichaam heeft deze tijd van het jaar extra rust nodig. Pitta moetzich eraan overgeven.


Kapha in december

Begin december is de piekperiode voor maaggriep, misselijkheid en Kapha-type zuurbranden. Bij zuurbranden van het Kapha-type maakt een dikke laag slijm de spijsvertering traag. Drink gemberthee of KKV (komijn-koriander-venkel) thee om de spijsvertering een handje te helpen.

Rijke, vette voedingsmiddelen maken het bloed dik en traag, wat de stofwisseling onderdrukt en ervoor zorgt dat

Kapha-personen  deze tijd van het jaar te veel slapen. De koude lucht, gebrek aan lichaamsbeweging en rijke feestelijke voedingsmiddelen veroorzaken bloedstagnatie. December is de eerste maand van de winter waarin tekenen van bloedstagnatie opvallen. Je huid kan opgezwollen en ontstoken lijken, vooral op je armen en benen en op plaatsen waar de circulatie slecht is. Je kunt je zowel lichamelijk als geestelijk moe en traag voelen. Deze stagnatie vermindert ook nog eens je immuniteit. Om je bloed weer in beweging te krijgen, probeer minstens eenmaal per week een warm bad te nemen. Kleed je in lagen en draag extra warme kleding. Een glas van 30 ml wijn kan je bloed op een koude avond verwarmen. Wijn is scherp en prikkelend, het verwijdt de bloedvaten. In kleine hoeveelheden stimuleert wijn voorzichtig de lever, die door de kou giftig en verstopt kan zijn.


Saffraan en kurkuma verwarmen en bevorderen de bloedsomloop en kunnen worden gebruikt in verschillende gerechten of thee. Let echter op dat je na het drinken van wijn of thee of na een bad niet verkouden wordt. Zorg ervoor dat je omgeving en kleding na deze activiteiten zeer warm zijn, anders vat je kou door het verlies van lichaamswarmte.


Voeding in december

De donker rode, oranje en groene kleur van de winterse groente en andere voedsel past goed bij deze dagen. Wist je dat het verlangen naar deze donkere kleuren komt door het natuurlijke verlangen van je lichaam om rakta, het rode deel van je bloed, op te bouwen?  Rakta is Ayurveda's term voor het rode deel van het bloed. Is het je ooit opgevallen dat iedereen er bleek uitziet in de winter? Hunkeren naar roodgekleurd voedsel is een poging van je lichaam om wat kleur terug te brengen in je wangen.

Deze voedingsmiddelen helpen ook te ontgiften van te veel feestelijke eten. Rode en paarse kleur in voedsel is zeldzaam en duidt op een overvloed aan kanker bestrijdende en antioxiderende flavonoïden. Deze fytonutriënten verhogen de activiteit van de ontgiftingsenzymen van de lever, voorkomen tumorgroei, kalmeren ontstekingen en vangen vrije radicalen op.


De favoriete smaken van december zijn zoet, zout, scherp en een vleugje milde bitterheid. Zoete en zoute smaken helpen je om sappig te blijven terwijl de lucht nog koud en droog is. Scherpte verwarmt je en stimuleert jouw bloed om je wangen roze en je geest alert te houden. Een beetje bitter helpt bij het ontlasten en ontgiften van het lichaam, zorgt voor heldere sinussen en sterke immuniteit.


Geniet van stoofvlees of gestoofde knolgroenten, andere zware voedsel en een beetje wijn. De medicinale hoeveelheden glühwein ondersteunen een gezonde spijsvertering en warmen je op - een glas of twee is genoeg.

Donkere jus, bieten, zeewier en rode kool voeden je bloed. Wist je dat kool in veel diëten gebruikt wordt voor gewichtsverlies als een voedsel met negatieve calorieën? Het remt de omzetting van suiker en koolhydraten in vet en versnelt de stofwisseling. Deze eigenschap van kool helpt de overvloed van eten in evenwicht te brengen.

Gebruik een beetje azijn bij het koken van bietjes, kool of door een stoofpot. De zure smaak van azijn is een cholagoga, wat betekent dat het giftige gal uit de lever zuivert en helpt bij de vertering en stofwisseling van vet.


Geniet in december van gebakken peertjes met kruidnagel en appelmoes met kaneel in plaats van rauw fruit dat niet geschikt om in de winter te eten.  Rauw fruit is verkolend en dat moeten we juist vermijden.

Sinaasappelschil is een perfecte decembergarnering die jouw spijsvertering stimuleert. Je kunt die gebruiken ook bij het koken van verschillende gerechten. 


Vanwege de kou en het gebrek aan daglicht ga je van nature meer zitten in deze tijd van het jaar , dus hoewel je geaard moet blijven, heb je geen groenten nodig die zo zwaar zijn als eerder in de herfst. Lichtere wortelgroenten zoals koolraap, ramenas, aardappels en pastinaak vullen je zonder je te verzwaren. En zoals je weet voorkomen gember en knoflook de ziektes en ondersteunen de spijsvertering, dus gebruik ze wel maar dan met mate.


Ga door met het koken van soepen en stoofschotels. Goed gekookte groenten zoals boerenkool, rodekool en spruitjes bieden milde bitterheid. Door ze toe te voegen aan je langzaam gegaarde stoofschotels en soepen, worden ze makkelijker verteerbaar - vooral voor Vata-types.


Kapha-individuen zouden moeten beginnen met het afbouwen van desserts op basis van zuivel. Door de koude, vochtige en zware eigenschappen van zuivel voelt je al snel trager en merk je misschien al snel overmatige slijmophoping.


Kruiden voor december

Verwarmende, kruiden zijn een belangrijke manier om bloedstagnatie in december te voorkomen. Koude temperaturen vertragen het hart en doen bloedvaten samentrekken. Hierdoor lijkt de huid dof en levenloos en veroorzaakt het ophoping van gifstoffen. Heilige basilicum getrokken in een hete kop melk is een perfecte traktatie voor december om op te warmen en een gezonde circulatie te herstellen. 

Kruidnagel is een andere sterke vaatverwijder en brengt bloed naar de oppervlakte van de huid. Kruidnagels hebben een aardse gevoel en een scherpe smaak.

Kurkuma staat bekend om zijn verwarmende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het reinigt, vitaliseert en verdunt het bloed, waardoor het ideaal is voor december.

Kaneel en gedroogde gember blijven ondersteunend bij het opwarmen van het bloed.


De scherpe smaak en een combinatie van scherp en bitter, verspreidt vochtophoping en activeert vitaliteit (prana). Voedingsmiddelen met een scherpe smaak zijn over het algemeen verwarmend. Gebruik zwarte peper voor vochtige Kapha-type luchtwegproblemen die makkelijk de kop opsteken in deze tijd van het jaar. 


Zoals je kunt lezen, is december een uitdagende maand en we kennen allemaal dat gevoel na een overdadige kerstmaaltijd - een opgeblazen gevoel, spijsverteringsproblemen en een algemene vermoeidheid. Maar wat als ik je zou vertellen dat dit jaar anders kan zijn?

Kom naar mijn Ayurvedische kookworkshop "Kerst Special" en zeg vaarwel tegen spijsverteringsproblemen na de feestdagen!
Met de Ayurvedische principes als leidraad, nodig ik je uit voor een speciale kersteditie van mijn kookworkshop. Lees hier meer over deze specialen kookworkshop en meld je aan.


door alena.iknatuurlijk 14 mrt., 2024
Harmonieuze huwelijk met Ayurvedische wijsheid
door alena 30 jan., 2024
Het belang van Ayurvedische detox
door alena 17 jan., 2024
Het geheim van granen.
door alena 07 jan., 2024
10 voordelen bij het gebruik van Appel cider azijn
door alena.iknatiurlijk 02 nov., 2023
Wat is belangrijk om te weten over november om gezond te blijven.
door alena.iknatuurlijk 01 okt., 2023
Wat heb je nodig hebt in oktober om in balans blijven.
door alena.iknatuurlijk 02 jul., 2023
Wat is belangrijk om te weten over juli?
door alena.iknatuurlijk 02 jun., 2023
Wat is goed om te weten over juni?
door alena.iknatuurlijk 21 mei, 2023
Wat kun je doen om veroudering tegen te gaan?
door alena.iknatuurlijk 30 apr., 2023
Wat is belangrijk om te weten over mei?
Meer posts
Share by: