Benodigdheden:


- 1 plant basilicum

- 2 handen zonnebloemzaadjes of pompoenzaadjes

- 1 hand geraspte parmezaan

- 1 teentje knoflook

- sap van 1/2 citroen

- extra vierge olijfolie

- 1/2 tl zout

- 1/2 tl zwarte peper



De bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten behalve olijf olie in een elektrische molentje. Maal alles goed en giet er rustig de olijfolie in. Maak er een mooie pesto van.


Ik gebruik graag in plaats van pijnboompitten pompoen- of zonnebloempitten omdat het echt een andere smaak krijgt en heeft verschillende eigenschappen. Pompoenpitten zijn bijvoorbeeld lichter dan andere pitten en dus ook goed voor Kapha en Pitta. Ze zijn ook goed tegen parasieten en bij prostaatproblemen. Ze zijn ook een goede bron van omega 3 vetten. Zonnebloempitten zijn goed voor alle dosha's  en helpen met het reinigen van longen en lymfesysteem. Ze bevatten veel voedingstoffen, voornamelijk veel ijzer.



En wat betreft Basilicum?

Na de lotus is Basilicum misschien wel de heiligste plant in India. Zij opent het hart en de geest en vult deze met de energie van liefde. De plant versterkt het geloof, compassie en helderheid en verleent de bescherming van goddelijke, doordat het de aura schoonmaakt en het immuunsysteem versterkt.

Basilicum is ook een zweetdrijvend en koortswerend middel bij de meeste , vormen van griep, verkoudheden en longproblemen.

De Ayurvedische kennis gaat natuurlijk nog dieper en zo weten we dat Basilicum ook overvloedige Kapha (vocht en vet) uit de longen en neuswegen verwijdert, vermeerdert Prana en bevordert de scherpte van zintuigen. Het elimineert ook Vata (lucht en ether) uit de dikke darm, vergroot de absorptie, versterkt zenuwstelsel en verbetert geheugen.

En het is nog niet alles! Wat betreft het gebruik in een keuken - Basilicum is geweldig in combinatie met kaas, niet alleen voor de smaak maar ook omdat het de zware en koude eigenschappen van kaas compenseert en zorgt voor betere vertering ervan.


Leuk he, al die heerlijkheden die ook zo super gezond zijn voor ons.

Share by: