De bereidingswijze:
Smelt in een grote koekenpan een halve eetlepel ghee. Snipper ondertussen een uitje en snijd de geschilde pompoen in kleine blokjes. Fruit het uitje kort en voeg daarna de pompoenblokjes toe. Bak dit een paar minuten mee.
Voeg vervolgens de orzo toe en blus af met een glas witte wijn. Laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Giet er daarna 3 glaasjes water (ongeveer 300 ml) bij en breng op smaak met zout en peper. Laat de orzo rustig verder garen.
In een andere pan bak je de in plakjes gesneden champignons in de rest van de ghee. Voeg geperste knoflook, zout en peper toe voor extra smaak.
Roer af en toe door de orzo met pompoen en let erop dat het niet te papperig wordt. Is de orzo nog niet gaar en wordt het mengsel te droog? Voeg dan een beetje extra water toe.
Week de saffraan in een klein glaasje water en voeg dit toe zodra de orzo bijna gaar is.
Serveer het gerecht met de gebakken champignons bovenop en verkruimelde geitenkaas erover.
Dit heerlijke herfst- en wintergerecht is vooral voedzaam en aardend voor Vata’s. Ook Pitta’s kunnen er gerust van genieten, zeker wanneer het buiten koud is en er behoefte is aan een stevige maaltijd. Kapha’s: eet met mate (hoe verleidelijk ook!) en voeg eventueel een snufje cayennepeper toe.
Geniet ervan!