De bereidingswijze:
Snijd de kool in dunne reepjes en kook deze 5–10 minuten in water tot hij beetgaar is. Giet goed af en laat uitlekken. Doe de kool in een kom, voeg alle andere ingrediënten toe (behalve het kokosvet) en roer alles goed door elkaar.
Verhit wat kokosvet in een koekenpan. Vorm van het mengsel kleine pasteitjes en bak ze aan beide kanten goudbruin. Serveer met geprakte aardappelen met ghee en mierikswortel, of gebruik ze als burgertjes op een broodje.
Dit is eigenlijk een heel oud Tsjechisch recept, maar gek genoeg heb ik het pas leren kennen via mijn Tsjechische vriendin in Nederland. Ik vind het heerlijk! Het past ook goed in mijn Ayurvedische keuken: de combinatie van ingrediënten is in balans en bovendien erg gezond. Groene kool is voedzaam en verkoelend, terwijl de kruiden en eieren juist verwarmend werken.
Deze pasteitjes hebben verschillende werking op dosha's. voor
Vata: goed recept – de eieren, kruiden en het bakken in vet maken de kool beter verteerbaar.
Pitta: met mate – door de knoflook, peper, zout en oregano kan het te verwarmend worden. Voor Pitta kun je de knoflook weglaten en de peper halveren.
Kapha: minder geschikt in grote hoeveelheden – door eieren, meel en kokosvet wordt het wat zwaar. Maar met extra kruiden en een lichte maaltijd ernaast (bijv. salade met radijs ) kan het prima.
Eet smakelijk!