Ayurvedische Kookworkshop

Detox koken voor elke dag

Ontdek de kracht en eenvoud van Ayurveda voor een leven in balans.

Na de winter, wanneer we volop hebben genoten van feestelijke lekkernijen, verschillende nieuwe keukens ontdekt, gefeest en misschien meer dan wat je kan hebben aan alcohol gedronken, is het zo meteen de hoogste tijd om ons lichaam te ontlasten van al deze oude en vervuilende afval die er overbleven is en onze lever en lymfesysteem te reinigen.


Het is weer tijd voor grote schoonmaak waardoor je je schoner en energieker gaat voelen en je immuunsysteem sterker wordt.


De gisting in de dikke darm van onverteerde voedsel, die vaak voorkomt omdat de spijsvertering van veel mensen niet optimaal werkt, zorgt voor toxiciteit, die wordt opgenomen door je bloed wat grote vervolgen heeft.

Een van de beste manieren om jouw bloed schoon te houden, is om de dikke darm te reinigen. 

Als wij ons lichaam een handje helpen met het reinigen, zijn we weer helemaal klaar voor een gezonde lente.


Ayurveda heeft heel specifiek en doortastend kennis over detoxen op een gezonde manier.


De Ayurvedische keuken richt zich voornamelijk op goed verteerbare gerechten die zo min mogelijk afvalstoffen veroorzaken en zo veel mogelijk helpen met het dagelijks detoxen.

Detoxen in het voorjaar is belangrijk om te doen als je in de lente en zomer je gezond, vitaal en energiek wilt voelen.


In deze kookworkshop leer je:


- over afvalstoffen, de oorzaak en het vervolg

- waarom detoxen en wanneer is de beste tijd

- welk voedsel  helpt met het reinigen van het lichaam en waarom.

- welk voedsel moet je juist vermijden en waarom

- smakelijke gerechten koken die jouw lichaam helpen zich te ontdoen van Ama (afvalstoffen), waardoor je meer energie krijgt

- tips en tricks over verschillende planten die de detox ondersteunen

- een handleiding voor 4-daagse detox kuur die je thuis kunt doen


Er worden veel gerechten gemaakt en alle  ingrediënten zijn biologisch. Natuurlijk sluiten we deze dag af met een feestelijke maaltijd die we zelf hebben bereid.

Waarom Ayurvedisch eten?


Ayurveda richt zich niet alleen op genezing maar ook en voornamelijk op het voorkomen van ziekte en het handhaven van de vitaliteit. In Ayurveda speelt voeding de belangrijkste rol om de gezondheid te beïnvloeden, want we eten meerdere keren per dag. Wat we eten heeft dus heel veel invloed op onze constitutie. Eten die goed is voor onze constitutie, brengt de elementen niet uit balans, en ondersteunt onze gezondheid.

Echter op het moment dat we voeding kiezen die de verhouding tussen de elementen verstoort, ontstaat er disbalans en uiteindelijk ziekte. Dat betekent dus dat je met alles wat je eet de elementen in je lichaam in balans kan brengen of houden, of uit balans kan brengen .

De ayurvedische keuken berust op zeer oude therapeutische principes en wordt in India dagelijks in praktijk gebracht. Het is een rijke traditie, die de westerse keuken en kookwijzen doet verbleken. Terwijl de Indiase en ayurvedische keuken tientallen specerijen en kruiden gebruiken, van cayennepeper tot kardemon, kent de westerse keuken er maar weinig. De ayurvedische keuken mag echter onder geen bedding verward worden met de pittige, gekruide Indiase keuken.
Ayurveda bezit een unieke wijsheid van het bereiden en benutten van voeding. Ze kent van alle voedingsmiddelen de energie (heet of koud), de smaak (zoet, samentrekkend etc), de kwaliteiten (licht, droog, olie-achtig etc.) en of ze een dosha verhogen of juist verlagen. All deze aspecten zijn weer verbonden met de elementen.
De Ayurveda leert dat voedsel therapeutische eigenschappen heeft, die grotendeels bepaald worden door de smaak. Daarom is een smaak (rasa) van de maaltijd heel belangrijk.



Wanneer:  18 april

                    4 mei

Locatie: Eerste Groenelaan 15, Castricum.

Tijden: v.a. 10.00 tot 14.00

Duur: 4 uur

Kosten: Euro 97,- pp  (de prijs van een kookworkshop wordt lager als je met meer personen tegelijk komt Vanaf 3 personen). Bel of mail voor meer informatie op 0652 430 839/ alena@iknatuurlijk.nl)

Maximaal 7 personen



Heb je vrienden en/of familie met wie je een kookworkshop wilt bijwonen maar komen de data jullie niet uit? Andere mogelijkheden zijn altijd bespreekbaar. Het is altijd super leuk om samen iets doen waar je van leert en ook nog heerlijk eet. Bel of mail mij. Klik hier voor contact.


Aanmelden voor de workshop
Share by: