Benodigdheden (4 personen)


  • 1 kg aardappels
  • 1 courgette
  • 1 ei
  • 2 lepels speltmeel of kikkererwtenmeel
  • 3 lepels marjolein
  • 3 teentjes knoflook
  • zout en zwarte peper
  • geurloze kokosvet

De bereidingswijze:

Schil de aardappels en rasp ze samen met courgette op de grove kant van een rasper.

Roer er de rest van de ingrediënten doorheen, behalve de kokosvet. Laat de kokosvet heet worden in een koekenpan en maak er een soort kleine pannenkoeken van en bak ze niet te zacht maar ook niet te hard aan beide kanten.


Aardappels hebben over het algemeen een slechte naam in westerse wereld . Veel mensen denken dat omdat aardappelen onder de groep koolhydraten vallen, ze er dik van worden en moeten dus zo veel mogelijk vermijd worden.

In Ayurveda wordt naar een aardappel op een andere manier gekeken. Omdat aardappels licht en droog zijn, zijn ze juist heel goed voor mensen met overgewicht en/of willen afvallen - Kapha types en dus licht verteerbaar. Voor Vata types zijn aardappels juist niet aan te raden, tenzij ze gegeten worden met genoeg vet. Pitta types hebben in algemeen ook zwaardere voeding nodig omdat hun agni (spijsvertering) vaak heel sterk is.

Dit is een heerlijke vegetarische gerecht die uitstekend samen gaat met gebakken zuurkool. Het gerecht is uitstekend voor winterseizoen omdat het vet is en gekruid met verwarmende kruiden. Voor vata's dus genoeg vet, voor pitta's door de kokosvet zwaar en toch verkoelend en voor Kapha's omdat de groente licht is maar moeten oppassen met te veel vet voor het bakken gebruiken.



Share by: