Ayurvedische kookworkshop

"Basis koken voor mijn gezondheid deel 2"

Op deze dag gaan we dieper in op Ayurvedische kennis.

Wat ga je leren?


- effecten en werking van verschillend voedsel

- wat is jouw conditie en wat betekent dat

- welke dosha's bij jou uit balans zijn en waarom

- wat je kunt doen om weer in balans te komen

- gerechten bereiden die jouw conditie verbeteren


We gaan weer heerlijke gerechten maken van seizoensproducten die voedend zijn voor lichaam en geest. Hier wordt je echt blij van. En zoals altijd sluiten we de kookworkshop af met een feestelijke maaltijd.

Voor wie? Iedereen die:

 

  • wil begrijpen wat voor hem/haar het juiste voedsel is en waarom
  • wil weten wat Ayurveda voor haar/zijn gezondheid kan betekenen
  • een einde wil maken aan verschillende gezondheidsklachten
  • weinig energie heeft en zich weer lekker in z'n vel wil voelen
  • psychische moeilijkheden ervaart
  • Ayurvedisch koken wil begrijpen


Waarom Ayurvedisch eten?

Ayurveda richt zich niet alleen op genezing maar ook en voornamelijk op het voorkomen van ziektes en het handhaven van de vitaliteit. In Ayurveda speelt voeding de belangrijkste rol om de gezondheid te beïnvloeden, want we eten meerdere keren per dag. Wat we eten heeft dus heel veel invloed op ons welzijn. Eten wat goed is voor onze constitutie, brengt de elementen niet uit balans, en ondersteunt onze gezondheid.

Echter op het moment dat we voeding kiezen die de verhouding tussen de elementen verstoort, ontstaat er disbalans en uiteindelijk ziekte. Dat betekent dus dat je met alles wat je eet de elementen in je lichaam in balans kan brengen of houden, of uit balans kan brengen .


De ayurvedische keuken berust op zeer oude therapeutische principes en wordt in India dagelijks in praktijk gebracht. Het is een rijke traditie, die de westerse keuken en kookwijzen doet verbleken. Terwijl de Indiase en ayurvedische keukens tientallen specerijen en kruiden gebruiken, van cayennepeper tot kardemom, kent de westerse keuken er maar weinig.

De ayurvedische keuken mag echter onder geen bedding verward worden met de pittige, gekruide Indiase keuken.


Ayurveda bezit een unieke wijsheid van het bereiden en benutten van voeding. Ze kent van alle voedingsmiddelen de energie (heet of koud), de smaak (zoet, samentrekkend etc), de kwaliteiten (licht, droog, olie-achtig etc.) en of ze een dosha verhogen of juist verlagen. All deze aspecten zijn weer verbonden met de elementen.
Ayurveda leert dat voedsel therapeutische eigenschappen heeft, die grotendeels bepaald worden door de smaak. Daarom is de smaak (rasa) van een maaltijd heel belangrijk.



Wanneer: 22 juni

Locatie: Eerste Groenelaan 15, Castricum.

Tijden: v.a. 10.00 tot 14.00

Duur: 4 uur

Kosten: Euro 97,- pp

Maximaal 7 personen


Heb je vrienden en/of familie met wie je een kookworkshop wilt bijwonen maar komen de data jullie niet uit? Andere mogelijkheden zijn altijd bespreekbaar. Het is altijd super leuk om samen iets doen waar je van leert en ook nog heerlijk eet. Bel of mail mij. Klik hier voor contact.

Neem contact met ons op

Share by: