Benodigdheden:

2 personen


- 1/2 koolrabi

- 75 gram feta

- 2 lepels cottage cheese

- 1 augurk

- 1/2 ingemaakte peperoni

- 1 hand basilicum

- een beetje zout

- zwarte peper





De bereidingswijze:

Voor deze frisse en romige spread rasp je eerst een halve koolrabi grof. Laat het vocht gewoon zitten – dat geeft straks juist een sappige, knapperige beet. Doe vervolgens de feta, cottage cheese, augurk, de halve ingemaakte peperoni en een hand verse basilicumblaadjes in een klein elektrisch molentje of hakmolentje. Maal dit kort tot een smeuïge, licht grove massa. Het hoeft geen gladde puree te worden; een beetje textuur is juist lekker.

Schep deze romige basis in een kom en meng er de geraspte koolrabi doorheen. Roer rustig zodat de structuur van de koolrabi behouden blijft. Breng de spread daarna op smaak met een beetje zout (let op, de feta is al zout van zichzelf) en een flinke draai zwarte peper.


Deze heerlijk verfrissende spread – perfect voor een zomerse lunch – combineert romigheid met een knapperige bite en is daarmee verkoelend en verlichtend voor Pittastimulerend maar licht genoeg voor Kapha, en kan met een kleine aanpassing (zoals het kort stomen van de koolrabi) ook milder gemaakt worden voor Vata.

Een simpele combinatie, maar bomvol smaak en structuur en super gezond! Je kunt de spread meteen serveren, maar als je hem even laat staan, trekken de smaken nog beter in. Heerlijk op zuurdesembrood, als dip bij rauwkost of in een wrap met wat extra bladgroen.