Benodigdheden:

3 personen


- 100 gr. gierst

- 100 gr. quinoa

- 1/2 broccoli of een klein krop broccoli

- 2 wortels

- 1 kopje doperwten of sperziebonen

- 1 ui

- 1 teentje knoflook

- 1 tl. thijm

- 1 tl. gemalen koriander

- 1 tl. kurkuma

- 1/2 tl gemalen komijn

- zware per en zout

- 3 lepels olijfolie

- 4 lepels ghee



De bereidingswijze:

Kook de gierst en quinoa volgens de aanwijzingen. Kook of stoom de kleingesneden groenten tot ze beetgaar zijn en houd het groentekookvocht apart. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper het uitje en doe dit samen met de geperste knoflook, olijfolie, doperwten en kruiden in een grote schaal. Voeg de gekookte granen en groenten toe en meng alles goed door elkaar. Vet een ovenschaal in en druk het mengsel stevig in de schaal. Giet voorzichtig het groentekookvocht eroverheen en laat het 30–40 minuten in de oven bakken. Wanneer er een krokant korstje is ontstaan, besprenkel het gerecht met de ghee en laat het nog heel even in de oven staan.

Deze heerlijke combinatie brengt het beste van twee werelden samen: gierst is droog en verwarmend – ideaal om Kapha in balans te brengen – terwijl quinoa juist wat meer verkoelend en voedend is, wat Vata en Pitta verzacht. Samen vormen ze een mooie, evenwichtige basis die licht verteerbaar is én voedzaam.

Door er geroosterde seizoensgroenten aan toe te voegen, afgestemd op het jaargetijde, krijgt het gerecht een aardende, rustgevende kwaliteit die de spijsvertering ondersteunt en zorgt voor verzadiging zonder zwaarte.