Benodigdheden:

2 personen


- 150 gr. boekweit geweekt

- 3 hele vastkokend aardappels

- 200 gr. champignons

- 1 ui

- 2 teentjes knoflook

- 1 lepel majoraan of oregano

- 1 lepel ghee

- zuurkool



De bereidingswijze:



Kook de boekweit volgens de aanwijzingen en kook de hele aardappels in de schil tot ze gaar zijn, maar niet te zacht. Snijd ondertussen de ui in kleine blokjes en de champignons in vieren of in plakjes. Verhit de ghee in een koekenpan en bak de uien, champignons en knoflook tot ze mooi goudbruin zijn. Voeg de majoraan, zout en peper toe. Als de aardappels gaar zijn, pel ze dan en snijd ze in kleine blokjes. Voeg ze vervolgens toe aan de koekenpan. Voeg daarna de gekookte boekweit toe en meng alles goed door elkaar. Schep het geheel over in een geschikte ovenschaal en laat het in de oven nog 30 minuten bakken, totdat de aardappels lekker knapperig zijn. Serveer het samen met rauwe zuurkool.

Dit is een heel oud Tsjechisch recept dat ik onlangs heb ontdekt, en het is echt heerlijk! Dit gerecht past uitstekend in de late winter en het vroege voorjaar omdat de ingrediënten licht zijn en de verwarmende eigenschappen van boekweit en kruiden in balans worden gebracht met de verkoelende, droge eigenschappen van aardappels. Zuurkool erbij is een must, want het geeft de juiste zure smaak die we in deze tijd nodig hebben en verrijkt de warme maaltijd.

Het is geschikt voor alle dosha's, dus geniet ervan!


Share by: