Benodigdheden:

2 personen


- 10 aardappels (+-)

- 2 porties sperziebonen

- 1 kipfilet

- gyros kruiden

- 3 eetlepels ghee

- sesamolie

- 1 blokje feta

- zout en zwarte peper





De bereidingswijze:

was en snijd de aardappels in 4 lange stukjes. Leg ze in een ovenschaal en meng ze goed met ghee, zout en zwarte peper. Laat ze bakken in een oven op 200 graden. Leg de kipfilet in een ovenschaaltje, strooi er voldoende gyroskruiden overheen, voeg 1 eetlepel sesamolie toe en wrijf het goed in het vlees. Plaats het schaaltje in de oven onder de aardappels en laat het 20 minuten bakken. Roer af en toe door de aardappels en houd de kipfilet in de gaten zodat deze niet te droog wordt.


Was en snijd ondertussen de sperziebonen en kook ze tot ze beetgaar zijn. Wanneer de kipfilet klaar is, snijd het in kleine lange stukjes, meng ze nog door het overgebleven vocht en zet het aan de kant. Zodra de aardappels mooi goudbruin zijn, meng je de sperziebonen erdoor zodat ze goed gemengd zijn. Verdeel de kip over de groenten, snijd de feta in kleine blokjes en verdeel die er ook overheen. Laat het geheel nog 10 minuten in de oven smelten.


Oorspronkelijk was dit gerecht bedoeld als een gezonde variatie op "kapsalon", maar ik heb er zoveel aan gesleuteld dat ik het geen kapsalon meer mag noemen. Hoe dan ook, dit recept is nu gezond en heerlijk en geschikt voor alle dosha's. Voor Vata's zit er genoeg vet in en verwarmende kip, feta en kruiden. Voor Pitta's zijn er genoeg verkoelende effecten van aardappels, groenten en ghee. Voor Kapha's zijn de droge en lichte eigenschappen van aardappels, samen met verwarmende kruiden, een uitstekende combinatie. De Kapha's zouden eventueel meer zwarte peper kunnen toevoegen.

Het gerecht smaakt nog beter met zelfgemaakte knoflookmayonaise, voornamelijk omdat Vata's dit nodig hebben om de droogheid van aardappels te compenseren.

Eet smakelijk!"


Share by: