Blog

Wat is goed om te weten over januari?

In de Ayurveda wordt januari vaak gezien als een maand van overgang, waarin het seizoen verandert van de droge, koele invloed van Vata naar de meer vochtige, zware invloed van Kapha. De wintermaanden zijn in Ayurveda nauw verbonden met het element Vata, dat wordt geassocieerd met droge, koele en onregelmatige energieën. Vata heerst voornamelijk van de late herfst tot de vroege winter, waarin de kou en droogte het lichaam uitdrogen.                                                                 

Wat gebeurt er in januari?

In januari komt de overgang naar Kapha, een dosha die wordt geassocieerd met de elementen water en aarde. Kapha is voedend, verzachtend en kan een gevoel van stabiliteit en rust brengen. In deze tijd van het jaar wordt het lichaam meer geneigd om te herstellen, omdat de energieën in de natuur naar binnen zijn gericht.

Naarmate januari vordert, begint de invloed van Kapha sterker te worden. Dit betekent meer vochtigheid, waardoor de energieën in het lichaam meer rust en herstel kunnen bevorderen. Kapha wordt geassocieerd met kracht, stabiliteit en regeneratie. Het is de tijd om rust te nemen, te reflecteren en het lichaam weer op te bouwen voor de komende lente.


Deze tijd van het jaar kan het donker en de kou ervoor zorgen dat je je traag en erg slaperig voelt, met merkbaar minder energie.  In plaats van de drukte van december, gebruikt je lichaam energie voor andere dingen. In de Chinese geneeskunde wordt januari beschouwd als de meest yin-tijd van het jaar - een herstellende tijd om weefsels weer op te bouwen, uit te rusten en naar binnen te reflecteren voordat je half maart weer in actie komt.


Minder doorbloeding en gebrek aan blootstelling aan de zon zorgen ervoor dat de huid er bleek en droog uitziet. Je kunt je in januari voelen alsof je er tien jaar ouder uitziet, maar wanhoop niet! Het is gewoon de kou. Jouw hartslag vertraagt met het koudere weer, wat leidt tot bloedstagnatie. Het lichaam concentreert het grootste deel van je bloed in het centrum om jouw vitale organen warm te houden. Dit effect leidt ook bij iedereen tot een   sterkere spijsvertering.

Overwinteren, reflecteren, dromen. Goed slapen staat bovenaan de lijst in januari en zou voor de meesten makkelijk moeten zijn. Ga om 22.00 uur naar bed en forceer jezelf niet om veel te vroeg wakker te worden - dit is de tijd van het jaar waarin je van nature meer slaapt.


Voeding voor januari:

Zuurkool en ander zuur en gefermenteerd voedsel  staan centraal in januari. Geniet ervan, augurken, ingemaakte bieten en andere groenten. Deze voedingsmiddelen waren traditioneel de enige die beschikbaar waren in de late winter, en ze zijn ook perfect voor het seizoen! Veel gefermenteerd voedsel is zowel verwarmend als zuur, wat niet alleen hitte veroorzaakt, maar ook je klieren en zelfs je huid bevochtigt. Deze zure voedingsmiddelen verzachten je huid en bestrijden uitdroging omdat ze oliën vrijgeven bij het openen van de poriën. Een eetlepel rode wijn 's avonds verwarmt het bloed, verplaatst stilstaand bloed en helpt zelfs de lever te reinigen. Als je probeert af te vallen, kies dan voor lichte, scherpe fermenten zoals gepekelde knoflook. Of, als je een Vata-type bent en iets zwaarders nodig hebt, neem rustig zure room.


Heb je gemerkt dat in januari het verlangen naar vet en zoetigheid afneemt met de overgang van het Vata- naar het Kapha-seizoen? Je lichaam hoeft niet langer een vetlaag te ontwikkelen om de huid te isoleren - dat heeft het al gedaan.  Omdat ons lichaam aangeeft minder te willen eten, kunnen Kapha-types stoppen met zware granen en zuivelproducten om het bloed te "ontlasten". Lichte granen zijn granen met een beetje ruwe kwaliteit, zoals zilvervliesrijst, quinoa, gierst of boekweit. Vermijd zwaar brood en tarwe.


Warm, stevig voedsel is nog steeds belangrijk  omdat het buiten koud is. Bouillonsoepen met lichtere wortelgroenten vormen een ideale januarimaaltijd. Warme, bittere wortelgroenten zoals rapen, koolraap of pastinaak  werken het best. Deze wortelgroenten hebben nog steeds de stevigheid die je nodig hebt voor de winter, maar ze leiden je lichaam al voorzichtig naar de natuurlijke reinigingscyclus die in februari komt. Misschien merk je zelfs dat er in januari na een lange herfstonderbreking een verlangen naar bitter voedsel weer opduikt.


Scherp voedsel en specerijen, zoals gember, kurkuma, laurier en zwarte peper, helpen allemaal om je warm te houden. Kaneel  helpt bij het handhaven van een goede bloedsomloop en een gezonde bloedsuikerspiegel. Hing, fenegriek en zwarte komijn zijn allemaal hete, bittere kruiden die ideaal zijn voor Vata en Kapha in de winter. Scherp voedsel mag niet worden gegeten voordat je buiten de kou intrekt, omdat ze je poriën openen en je lichaam kwetsbaar maken voor verkoudheid. Neem deze kruiden in plaats daarvan tijdens het avondeten thuis. Als dessert kunnen Kapha-types genieten van lichtere opties zoals gebakken peren met kardemom.


Januari is de belangrijkste maand om het bloed, dat door de kou erg stagneert, te reinigen en te stimuleren. Reinigen is zelfs nog belangrijker als je tijdens de feestdagen te veel hebt gevierd. Kurkuma is een van de meest hete, bittere kruiden om het bloed te stimuleren.


Gewichtsverlies:

Het is geen toeval dat het begin van januari veel goede voornemens met zich meebrengt die gericht zijn op gewichtsverlies. In de herfst hunker je naar vetten en zwaarder voedsel om een isolerende laag op te bouwen ter bescherming tegen de naderende kou. In januari heb je je vetlimiet bereikt. Het rijke, zware voedsel dat in de herfst zo smakelijk leek, kan nu als lood in je buik aanvoelen. Naarmate het seizoen verschuift van het Vata-seizoen van de herfst en vroege winter naar het Kapha-seizoen van de late winter en lente, neemt ook jouw verlangen toe. Je lichaam gaat van opbouwen van vet naar beginnen met vet te verliezen.


Geef de voorkeur aan voedsel met lichtere, Kapha-kalmerende voedingsmiddelen om deze kans te benutten. Kruiden die dit proces kunnen ondersteunen zijn onder andere zwarte peper, Cayennepeper, gember of bittere sinaasappelschil. De verwarmende scherpte helpt het gewicht weg te smelten. Bittere sinaasappel stimuleert de schildklier. Het bevat ook synephrine, een medicijn dat bedoeld is om vetverlies te stimuleren. Het werkt om de bloedvaten te vernauwen, de bloeddruk te verhogen en de hartslag te verhogen.


In januari is het vaak het moment waarop velen weer de focus leggen op gezond eten en een gezonde levensstijl.

Als je op zoek bent naar inspiratie en motivatie om deze veranderingen aan te brengen, is mijn Ayurvedische kookworkshop echt een aanrader.

Leer niet alleen hoe je gezonde en voedzame gerechten kunt bereiden, maar ontdek ook hoe je Ayurvedische principes kunt integreren in je dagelijkse routine voor een gebalanceerd en gezond leven.

Deze workshop biedt niet alleen culinaire vaardigheden, maar ook de tools en kennis om jezelf te voeden en te koesteren, niet alleen in januari, maar gedurende het hele jaar. Klik  hier voor meer informatie en aanmelding.


door alena.iknatuurljk 9 februari 2025
Pijntje hier, pijntje daar......wat gebeurt er in de overgang?
door alena.iknatuurlijk 9 januari 2025
Hoe je balans vindt in de koude en trage energie van Kapha seizoen
door alena.iknatuurlijk 19 december 2024
Van Burn-out naar balans- hoe Ayurveda je kan helpen?
door alena.iknatuurlijk 9 december 2024
Waarom een Ayurvedische ochtendroutine jouw dag kan transformeren?
door duda-wsm 15 oktober 2024
Is je Vata uit balans? Waarom dit de uitdaging van onze tijd is?
door alena.iknatuurlijk 5 september 2024
8 signalen van je lichaam dat je detox nodig hebt
door alena.iknatuurlijk 25 augustus 2024
Overgang van zomer naar herfst: Wat je niet mag missen!
door alena 23 mei 2024
Koffie - vriend of vijand?
door alena.iknatuurlijk 14 maart 2024
Harmonieuze huwelijk met Ayurvedische wijsheid
door alena 30 januari 2024
Het belang van Ayurvedische detox
Meer posts