Upma van bulgur

Voor 3 personen

 0-25 gr. ghee
250 gr bulgur (of fijn griesmeel)
500 gr. klein gesneden groenten (bv. sperziebonen, paprika, wortel, courgette, aardappels)
4 middelgrote tomaten

1 eetlepel ghee
2 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
2 tl fijngesneden gember
1⁄2 tl zwarte peper
6 kerrieblaadjes of 3 laurierblaadjes
1⁄2 tl kurkuma
1⁄2 tl gemalen fenegriekzaad
1,5 tl zout (of naar smaak)
ongeveer 2,5 dl water
2 eetlepels limoen- of citroensap
2 eetlepels gesneden korianderblaadjes of verse dille

De bereidingswijze:

Smelt de 0-50 gr ghee in een grote pan , voeg de bulgur of het griesmeel toe en laat die onder regelmatig roeren boven een lage vlam roosteren tot hij goudbruin is. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Als de granen geroosterd zijn, laat ze dan gewoon even staan.

Verhit vervolgens de eetlepel ghee in een flinke pan, draai de vlam laag en bak
het komijnzaad, mosterdzaad, de kerrie- of laurierblaadjes en de gember. Laat de mosterdzaadjes springen en strooi daarna de fenegriek, kurkuma, zwarte peper bij en vervolgens meteen de gesneden groenten (behalve de tomaten en eventuele andere kort kokende groenten). Roerbak de groenten enkele minuten in de gekruide ghee, doe er dan de tomaten en ev. andere kort kokende groenten en het zout bij en een bodempje water zodat het niet aanbrandt. Draai de vlam laag, dek de pan af en laat de groenten bijna gaar worden.

Breng dan het water aan de kook. Verwarm zo nodig de geroosterde granen weer. Doe de groenten bij de bulgur/griesmeel en dan voorzichtig, beetje voor beetje, het kokende water. Draai de vlam laag. Roer alles een keer door met een vork om klontjes te voorkomen en leg een deksel op de pan om de stoom vast te houden. Na 5 minuten kijk je even of de granen al het water hebben opgenomen. Zo niet, dan roert u alles met een vork nog even snel door en laat dan de granen nog een paar minuten zachtjes doorkoken zonder deksel. Haal dan de pan van het vuur en voeg als laatste het citroensap en de gesneden korianderblaadjes of dille toe. Nog een keer goed doorroeren.

Je kunt er een bieten of komkommer raita bij serveren voor een extra smaak.


Het roosteren van de granen in boter of ghee:
Vata personen kunnen wat meer ghee gebruiken. Kapha's daarentegen kunnen de granen beter droog roosteren, dus helemaal zonder ghee. Juist het roosteren van de granen maakt ze droger en lichter en dus beter voor kapha.

Geroosterde granen zijn lekkerder van structuur en krijgen een beetje nootachtig smaak.


Dit is echt een heerlijke gerecht voor donkere herfstdagen waarvan je makkelijker kan ontspannen. Geniet!

Share by: