Benodigdheden:


- 1 kop hele mungbonen

- 1 ui

-  1 groot lepel tahini

-  citroensap

- 2 takjes krulpeterselie fijn gesneden

- olijfolie

- zout en zwarte peper


De bereidingswijze:

Week de mungbonen een nacht en dag in water. Je kunt ze zelfs twee of drie dagen laten staan tot dat ze gaan spruiten. Dan zijn ze eigenlijk nog gezonder omdat er veel prana in zit en een vuurtje die het verteerbaarder maakt.

Belangrijk is, dat als je ze langer dan een nacht laat staan, dan moet je in de ochtend de water uithalen, mungbonen goed spoelen en ze verder laten staan zonder water, liefst in een pot met een deksel met gaatjes.

Op de tweede dag zie je ze al spruiten als ze niet in te koude omgeving staan.  Maak je geen zorgen als je ze langer laat staan, ze groeien door en uiteindelijk wordt het tauge. Dan kun je ze gebruiken ook voor salades of nasi.

Wel belangrijk elke ochtend opnieuw spoelen!


Als de mungbonen geweekt zijn, kook ze in een beetje water tot dat ze heel zacht zijn geworden. Snijd ondertussen het uitje in blokjes en bak die in een beetje olijfolie. Als de mungbonen zacht zijn, prak ze of pureer ze met een blender. en voeg ze in de koekenpan met het zacht gebakken uitje. Doe de rest van de ingrediënten er bij en roer goed. Je kunt nog een  extra scheutje  olijfolie in mengen voor meer smeuïgheid.

Serveer met Indiase chapati of tortilla of gewoon op een geroosterd zuurdesem boterham.

Deze hummus is een heerlijke en verfrissende variant op een klassieke hummus van kikkererwten. Zeker voor mensen die niet zo goed tegen knoflook kunnen. Omdat mungbonen verkoelend en droog zijn worden deze eigenschappen gebalanceerd met vette en verwarmende tahini. Omdat mungbonen sterk reinigend zijn, net zoals uien en peterselie, past dit gerecht uitstekend in lente. Pitta's en kapha's kunnen zonder problemen van genieten en vata's moeten oppassen om niet te veel van te eten, voornamelijk als je vata ook te hoog is.

Eet smakelijk!

Share by: